10 tipp, hogy távol tartsa a betörőket nyaralása alatt

Járt már úgy, hogy éppen megkezdte a nyaralását, amikor eszébe jutott, hogy vajon bezárta az ajtót? Ha tudja milyen érzés, akkor ezt most megspékeljük néhány tuti tippel, hogy mit érdemes elvégezni, hogy biztosan tudja, otthon minden rendben. 

1. Biztosan bezárta?

Az első legfontosabb, hogy akár rövidebb, akár hosszabb ideig nem tartózkodik otthon, mielőtt maga mögött hagyja a bejárati ajtót, nézze át újból, hogy biztosan minden be legyen zárva. Még csak bukóra se hagyja nyitva az ablakot, mert ezzel csak megkönnyíti a betörők dolgát, plusz a biztosító sem Önnek fog igazat adni, ha úgyszólván tárt karokkal várta a betörőket.

2. Ideiglenes lakó

Költöztessünk be egy rokont (ideiglenesen), egy barátot arra az időre, amíg nem vagyunk otthon. Biztos van valaki, aki nyaralás címszóval addig maradna a lakásba, amíg mi távol vagyunk. Ha ez nem járható út, akkor a közeli és közelben lakó családtagoknak vagy megbízható szomszédoknak mondja, el, hogy nyaralni megy, és azt is, hogy mikor indulnak, mikor érkeznek. Kérje meg őket, hogy nézzenek rá a lakásra, esetleg nézzenek körbe a kertben. A lényeg, hogy látszódjon, nem elhagyatott, és bármikor, bárki hazatérhet.

3. Redőnyöket fel!

Látott már az utcáról olyan lakást, ahol teljesen le volt húzva a redőny? Önnek mi jutott eszébe? az, hogy biztos nem laknak itt vagy hosszabb távra utaztak el. Ha Önnek feltűnik, akkor a betörőnek is fel fog, így biztos lehet benne, hogy egy teljesen lehúzott redőny nem fogja a betörőket céljuktól eltántorítani.

4. Üríttesse a postaládát

Ha a betörők az Ön házát vagy társasházát szemelték ki, akkor akárcsak a redőnyök, a levelekkel dugig megrakott postaláda is félreérthetetlen jele annak, hogy szabad a pálya. Mielőtt elutazik ürítse ki, távollétében pedig szintén kérjen meg valakit, hogy időközönként rámolja ki.

5. Jószomszédi viszony

A szomszédokkal ápolt barátság nagyon jól tud jönni, nem csak, amikor sütikészítés közben elfogy a cukor. Mondja el a szomszédnak, hogy elutazik, és bízzunk benne, hogy nem kotyogja ki olyannak, akinek nem kellene. Azért is mondjuk el, mert ha tudja, hogy nem vagyunk otthon, de hangot hall a lakásból, akkor esetleg felébredhet benn a gyanú, és kihívja a rendőrséget.

6. Az a bizonyos közösségi oldal

Ne tegye közzé mindenkinek, hogy hány nap múlva utazik, és mennyi ideig fog sütkérezni egy jó távoli tengerparton, ahonnan biztosra vehető, hogy nem fog egyhamar hazaérni. Ezen kívül arról se posztoljon, hogy épp most mit csinál azon a bizonyos tengerparton, mert ezzel az válik bizonyossá, hogy biztos, hogy nincs otthon. Bármilyen hihetetlennek is tűnik, de a modernkori betörők a közösségi hálón jó sok információt össze tudnak szedni. Ön pedig elhiheti, hogy a nyaralás után megosztott fotókra is ugyanolyan irigykedve fognak tekinteni.

7. Ne hagyja elöl az értékeit

Egy esetleges betörés során a gyorsan és könnyen mozdítható dolgokat fogják elvinni, így amit csak lehet pakoljon el, zárja széfbe, vagy rejtse el. Ha megszólal a riasztó nem lesz ideje a betörőnek kihúzogatnia a fiókokat.

8. Alap a biztonsági zár és az ajtó

Persze, persze, azt mondják, hogy nincs olyan zár, amit ne lehetne kinyitni, de nem fognak az elkövetők olyan fél óráig bajlódni egy zárral, mert sokkal nagyobb a lebukás kockázata. Lássa el az ajtaját biztonsági zárral, ami ellenáll a savnak, az ütéseknek, nem lehet álkulccsal kinyitni. Ezen kívül, ha régi faajtója van, erősítse meg hevederzárral, vagy cserélje le az egészet egy több ponton záródó biztonsági ajtóra.

9. Úgy tűnjön, mintha

Hosszabb távollét esetében érdemes beszerezni egy időzített kapcsolót, amivel a Reszkessetek betörők Kevinjéhez hasonlóan, akik papírmasékat mozgatva riasztotta el a betörőket, szabályozhatjuk, hogy a világítás bizonyos időközönként felkapcsolódjon. Ezzel a megoldással valóban úgy fog tűnni, mintha valaki otthon lenne.

10. Riasztó és távfelügyelet

Nem csak a nyaralás idejére nyújt megoldást a távfelügyeletre bekötött riasztórendszer. Az ajtóra és ablakokra helyezett nyitásérzékelő azonnal jelzéseket küld, és kivonulásos távfelügyelettel, azzal egyidejűleg, hogy elriasztjuk a betolakodót, pár percen belül meg is érkezik a hathatós segítség.

Érdekesnek találta? Ossza meg mással is: