7 biztonsági teendő új lakásban – I. rész KONYHA

biztonsági-ellenőrző-konyha-biztonság

Beköltözött új otthonába? Fellélegezhet, meg van a hőn áhított lakás. Mielőtt azonban beköltözne vagy nekiállna felújításnak vessünk egy pillantást arra, hogy mik azok a pontok, amin szükséges végig menni a biztonság érdekében.

Sorozatunk első részében a konyhát vesszük górcső alá, és azokat a helyeket, amiket javallott átnézni mielőtt beköltözünk vagy éppen mielőtt az új konyhabútorunkat ráépítjük a már meglévő konyhai eszközökre.  Készülékek átvizsgálása

Az előző tulaj gépesítve adta a lakást? Feltételezzük, hogy minden tisztességesen működik, és többek között a mosogatógép is a szakemberek legjobb tudása szerint lett bekötve. Az ördög soha nem alszik alapon, ellenőrizze le, hogy a víz valóban oda és onnan folyjék, ahonnan kell, és mindegyik háztartási gép a megfelelő helyen a megfelelő módon van bekötve.

  • Szagelszívó

Bizonyosodjon meg arról, hogy a szagelszívó és a ventilátor teljesen működik, és zsíros lerakodásoktól mentes. Nem túl ínycsiklandó, ha a vaníliás süti illata keveredik a szagelszívóban leülepedett, két évvel ezelőtti karácsonyi sült hallal.

  • Szellőzők és tekercsek tisztogatása

A porcica nagyon aranyos kifejezés, de nem ugrik az egekbe a cukiság faktor, amikor porszívózás után azonnal előmásznak, sem pedig akkor, amikor eltömítik az elektromos készülékeinket, és rátelepednek a szellőzőkre. Az otthoni tűzesetek nagy része innen indul.

  • Ellenőrizze a vízszűrőket

Az ivóvíz tisztán tartása kulcsfontosságú, ezért tartsa a családja vizét szennyező anyagoktól mentesen. Ellenőrizze át a csapokat, a vízszűröket, ha víz vagy jégkocka adagolós hűtőszekrénye van, akkor azt semmiképp ne hagyja ki.

  • Áramkörök terheltsége

Nem csak konyhai készülékek sok energiát használnak, és az a bizonyos három fázis, amely elnevezés a készülékek együttes használata során merül fel. Az áramkör túlterheltsége nem csak amiatt okoz gondot, hogy levágja a biztosítékot és mindegyik készülék megáll, de a túlmelegedés okán tüzet okozhat.

blog-áramkör-biztonság-konnektor-ellenőrzés-tippek-áramkör-fázis

  • Vizsgálja meg a lefolyókat

Nem a legkellemesebb munka, de nézze meg, hogy a konyhai mosogatóban levő lefolyók nincsenek eltömődve. Fedje fel az esetleges szivárgásokat, és ellenőrizze a mosogató alatt a nedves foltokat, a penészgombákat, és a korábbi szivárgások jeleit.

  • Kellő óvintézkedés = biztonság

Ha kisgyermekes vagy háziállatai vannak, biztosítsa a tisztítószereket és vágóeszközöket, hogy ne férjen hozzé senki olyan, aki elől el kell rejteni. Tervezze meg előre, hogy hol és mit szükséges elzárva tartani vagy a megfelelő biztonsági védelemmel ellátni.

  • Vizsgálja meg a füst- és a szén-monoxid érzékelőket

A konyhában füstérzékelővel és szén-monoxid detektorral kell rendelkeznie. Mindkét eszközt ellenőrizze, hogy az érzékelők mentesek-e a portól, ami akadályozhatja a megfelelő érzékelést. Ha szükséges, cserélje ki az elemeket, vagy vásároljon új füstjelzőt és CO érzékelőt.

+1 Lista

Nem új lakáshoz kapcsolódik, hanem úgy a mindennapokban érdemes ezt betartani. Memorizáljuk a legfontosabb telefonszámokat, vészhelyzetben eszünkbe fog jutni minden egyes fontos telefonszám. Javallott kifüggeszteni egy jól látható helyre, mondjuk a hűtőszekrény ajtajára mentő, rendőrség és tűzoltóság telefonszámát.

Fontos megjegyezni, hogy a fenti pontokat nem csak és kizárólag a felújítás előtt ajánlatos átnézni és elvégezni, hanem bizony már a lakás első megtekintése során érdemes fél szemmel kikacsintani, többek között a 6. pontban említett penész foltokra vagy elázásra/beázásra utaló nyomokra, nem csak a lefolyók környékén.

Érdekesnek találta? Ossza meg mással is: