betörők-betörés-tolvaj-célpont-biztonság-védelem-blog

Hogyan vélekednek a betörők célpontjaikról?

A betörés nem jó dolog, bár attól függ milyen szemszögből nézzük. Komolyra fordítva a szót, jó hír, hogy a betörésekből és a betörők habitusából nagyon sokat tanulhatunk, és az ilyen formán megszerzett tudást a hasznunkra tudjuk fordítani, hogy megvédjük otthonukat és szeretteinket. Megmutatjuk 10+1 pontban, hogy a betörők mi alapján választják ki a következő célpontot.

1. A betörők elkerülik a biztonsági rendszereket

Az elítélt betörők nagyjából 60%-a nyilatkozott arról, hogy a biztonsági rendszer nagyban befolyásolja tettüket, és ha két lakás között kell választani, akkor inkább a könnyebb célpontra esik a választásuk, vagyis arra, amelyik nincs ellátva biztonsági rendszerekkel.

Amint láthatja, riasztórendszerrel csökkentheti a betörések kockázatát, de ezt tegye is az elkövetők tudtára, már jó előre vegye el a kedvüket, és minden lehetséges helyre helyezze ki a matricákat, hogy védett helyről van szó.

2. 10:00 – 15:00 a betörések ideje

A közhiedelemmel ellentétben a betörések többsége a nappali órákban, nem pedig éjszaka történik. Ez azért van, mert a legtöbbünk ebben az időszakban nincs otthon, és nem csak az áldozat, de az esetleges tanúk száma is sokkal kevesebb. Biztonsági kamerákkal a nap 24 órájában figyelheti otthonát, sőt ezt távolról, akár mobiltelefonról is bármikor megteheti. Ne feledje, hogy egy kamera nem egyenlő a biztonsággal, így hiába látja mi történik otthon, ha nem tud tenni semmit.

Hogyan vélekednek a betörők a célpontjaikról?

3. A betörők a közelben vannak

Az elkövetők többnyire megfigyelik a célpontjukat, szokásaikat és nyomon követik a mindennapi rutinjaikat. Ehhez nem fognak sokat utazgatni, tehát inkább az a gyakori, hogy a közelben élők követik el a betöréseket, akik nyomon tudják követni a mindennapjainkat, és tudják mikor lehet lecsapni.

A betörés kockázatának minimalizálása érdekében néha változtasson a napirendjén vagyis, ha teheti akkor menjen haza, néha dolgozzon otthonról, vagy ha huzamosabb ideig nem tartózkodik otthon akkor is kérjen meg valakit, hogy nézzen rá otthonára, lássák azt, hogy van mozgolódás.

4. Kevesebb mint 10 perc alatt betörhetnek otthonába

A betolakodók a könnyű célpontokra csapnak le, ahová gyorsan bejutnak és ahonnan ugyanilyen gyorsan le is tudnak lépni. Éppen ezért az első és legfontosabb, húzza az időt egy biztonsági ajtó felszerelésével, higgye el, nem fognak vele bajlódni.

5. A betörők a nyitott ablakon vagy ajtón érkeznek

Bizony ám, a betörők mintegy 30%-ának mi magunk könnyítjük meg a dolgát azzal, hogy a nyitott ajtón vagy ablakon keresztül beinvitáljuk őket. Az első emeletig található lakásokat igen jól ismerik főleg, ha a ház előtt még rejtekhelyül szolgáló növényzet is található.

Tegyük hát kevésbé vonzóvá azzal, hogy megtesszük a szükséges biztonsági lépéseket, és bármennyire is szeretjük a növényeket, ne növesszünk dzsungelt lakásunk, házunk elé. Végül, de nem utolsó sorban, figyeljünk arra, hogy az ajtók, ablakok legyenek zárva.

6. A betolakodók a bejárati ajtón közlekednek

Az esetek 34%-ban nem félnek attól, hogy egyszerűen a bejárati ajtón sétáljanak be. Egy nehezen feltörhető, biztonsági zárral ellátott ajtónval viszont már nem fognak bajlódni, mert ez macerás időhúzás. Ne tétovázzon kicserélni az ajtót egy újra, ha az már rozoga, és egy kisebb szél is kibillentheti a helyéről. Sejtheti, hogy ez mennyire nem fogja visszatartani a betörőket.

Hogyan vélekednek a betörők a célpontjaikról_Mon-Da

7. A hálószoba az elsődleges célpont

Rosszul gondoljuk, ha azt hisszük, hogy attól, hogy mi nem látjuk az eldugott ékszereket vagy készpénzt attól azt a betörő sem fogja megtalálni. Van egy rossz hírünk, a betörők azonnal a szekrényt vagy a matracot fogják felforgatni.

Nem a párna, de nem is a legalsó pulóver a legbiztonságosabb hely az értékeknek. Ha már otthon tárolja ezeket, akkor ezt tegye lehetőleg beépített, egyáltalán nem mozgatható széfben.

Hogyan vélekednek a betörők a célpontjaikról_Mon-Da_bejárati ajtó

8. Érték kontra érték

Egy betörés során a pár tízezer forinttól kezdve a több milliós összegig terjedhet a kár, és ez csak az anyagi veszteség. Egy távfelügyelet havi díja nagyjából 4000 Ft, egy riasztórendszer kiépítésének egyszeri költsége kevesebb mint 50 ezer forintból is megoldható. Melyiket választja.

9. Tíz betörésnél háromból valaki otthon tartózkodik

Ébredt már arra reggel, hogy az éjszaka folyamán kifosztották a lakást miközben Ön a szomszéd szobában aludt? Ne gondoljon bele! Arra hazaérni, hogy kifosztották a lakást, borzalmas, de nem rosszabb annál, mint amikor mi is otthon vagyunk a betörés vagy annak kísérlete során. Egy ilyen esemény során mellékessé válnak az anyagi értékek.

10. Ne várjunk a rendőrségre

A rendőrség minden tőlük telhetőt megtesz, de valljuk be, kevés az esély arra, hogy ha meg is találják az elkövetőt, akkor visszakapja az ellopott tárgyakat.

A biztonsági kamerák rögzítik a felvételeket, így tény, hogy ez segíthet a későbbi azonosításban. Ugyanakkor nincs annál biztosabb, mint a távfelügyelet, amikor a riasztás után azonnal érkezik a helyszínre járőr, aki már a helyszínen le tudja fülelni az elkövetőt. Így sokkal jobbak az esélyek, mintsem napokkal vagy hetekkel később.

+1. Újból megtörténhet

Ha már egyszer megtörtént a betörés az nem jelent védettséget, sőt, további tettre sarkallhatja őket mondván, ha egyszer sikerült akkor másodjára is könnyen fog menni.

K.N.

Érdekesnek találta? Ossza meg mással is: