Őszi biztonsági tippek

1. Csúszásveszély!

A hulló falevelek nagyon szép látványt nyújtanak, az elénk tárulószínkavalkádról már ne is beszéljünk. Azonban résen kell lennünk, mert a nedves talaj és vizes falevél páros egy óvatlan lépéssel vicces, vagy rosszabb esetben akár nagyobb sérülést okozó esésbe is torkollhat. Óvatosan közlekedjünk, akár erdőben, akár csak az utcán járkálunk.

2. Teendők fűtési szezon előtt

Mielőtt megindulna a hideg őszi és téli időjárás, feltétlenül hívja fel a fűtési és hűtési társaságot a kemence kiszolgálására. A szakembernek ellenőriznie kell a kemencét, hogy megbizonyosodjon arról, hogy minden működik-e és nincs szivárgás.

3. Hangulatos kandallók

a kandalló nagyon hangulatos, otthonunk ékköve, de mielőtt az első hasábot a tűzre vetnénk, ne feledkezzen el a kémény ellenőrzéséről. Ezen kívül pedig soha ne hagyja felüygelet nélkül a tüzet, használjon kandallóvédő panelt az esetlegesen kirepülő szikrák ellen, és lefekvés előtt mindig győződjön meg arról, hogy a tűz teljesen kialudt.

4. Avar égetése

Az első és legfontosabb, hogy ne égessen avart! Bármennyire is meglepő, mivel szerves hulladékról van szó, le fog bomlani és értékes humusz lesz belőle.

Először is, a levélkupacok egyes állatoknak téli menedéket nyújtanak, többek között a sünöknek, így ha már mindenképpen égetni akar, mielőtt gyújtogatna, túrja át a kupacot, hogy az állatok legalább ne ott leljék halálukat.

Másrészről pedig a levelek égése veszélyes és rákot okozó vegyi anyagot eredményez, szóval semmi előnnyel nem fog járni, ha tüzet csinál a kertjében.

5. Hangulatteremtés gyertyákkal

Ősz = gyertyák. A hideg, a nyirkos idő, a korai sötétedéssel párhuzamosan egyre többen gyújtunk gyertyát, hogy meleg hangulatot teremtsünk otthonunkba. Most jön a fekete leves, ugyanis a mécsesek, gyertyák felelősek a lakástüzek jelentős részéért. a hangulatvarázslás során járjon el körültekintően, és tartsa távol a gyertyát a textíliáktól, a gyúlékony anyagoktól és ha hagyja őrizetlenül. Persze is van megoldás a tűzvédelemre, de a legjobb, ha körültekintően bánik a gyertyákkal.

6. Szén-monoxid jelzők ellenőrzése

A fűtési szezon beindulásával egyidejűleg ne feledkezzen meg a szén-monoxid jelzők ellenőrzéséről sem. 2018-ban 609 szén-monoxid mérgezésből eredő haláleset történt.

7. Rosszabb látási viszonyok

Borongós idő, eső, köd, a gyalogosokon pedig szürke, sötét ruha, vagyis amit nehéz észrevenni a szürke időben. Közlekedjen elővigyázatosabban, ha úgy véli, romlottak a látási viszonyok, a biztonságért cserébe nem szégyen lassítani, vagy felkapcsolni a fényszórókat.

6. Vezessen az útviszonyoknak megfelelően

Nyirkos idő, ködszitálás, amelyek nedvessé, csúszóssá tehetik az utakat, nem kellő tapadást biztosítva ezzel a járműnek. Tartsa be a kellő követési távolságot, és legyen körültekintő, ne becsülje alá az útviszonyokat.

Érdekesnek találta? Ossza meg mással is: