Nyári (augusztusi) biztonsági tippek

nyár-tippek-biztonság-biztonsági tippek-blog

Szerencsére pár hét még van hátra a nyárból, és ezen idő alatt igyekszünk behozni mindent, ami esetleg kimaradt, lemaradt és még többet igyekszünk olyan nyári tevékenységet folytatni, mint a napozás, strandolás, szabadban való ténykedés. Attól, hogy a nyár derekán járunk még továbbra is oda kell figyelnünk néhány.

Ne feledje a naptejet!

Győződjön meg róla, hogy a “szórakozás a napsütésben” nem eredményez súlyos leégést. Az UV sugárzás 10 és 15 óra között a legerősebb, így ebben az időszakban a legjobb, ha nem tartózkodik kint a napon. Naptejek tekintetében 45 faktoros verziók megfelelő védelmet nyújtanak, ennél magasabb faktorszámra nincs szükség, mert nem nyújtanak nagyobb védettséget. Ezen túlmenően ne feledje, hogy nem minden fényvédő krém biztonságos. Egyrészről tele vannak olyan vegyi anyagokkal, ami a bőrnek sem tesznek jót, másrészről pedig rendkívül káros hatással vannak a bolygóra.

Hűtse le magát

A meleg komoly veszélyeket rejt magában, és nyaranta igen sokan esnek áldozatul a hőgutának. Figyeljünk a hőguta jeleire, amely Fejfájás, Szédülés, Émelygés, Megszűnt izzadás, A bőr pirosodása, Remegés, Hányinger/hányás. Ha ezeket a tüneteket észleli magán vagy valakin a közelében akkor vonuljon hűvös, árnyékos részbe, igyon sok vizet, és tegyen jeget a különböző pulzuspontokra.

Inni, inni és inni

Életkortól és fizikai aktivitástól függően változhat a szükséges napi vízmennyiség, amely közepes hőmérséklet és mérsékelt fizikai aktivitás mellett ez felnőtt nőknek 2 liter, férfiaknak 2,5 liter, míg 4-13 év közötti gyerekek esetében 1,6-2,1 liternyi folyadékot jelent. Fontos, hogy ne cukros és alkoholos italokból álljon a napi folyadék mennyiség. Egy igazán forró napon egy átlagember egy óra alatt elveszíthet 1,5 liternyi folyadékot, így kánikulában ezt óránként ugyanennyivel kell pótolni, ami soknak tűnhet, de az ami kell a szervezet megfelelő működéséhez. Tudta, hogy testünk 60%-át víz alkotja? Ezt valahogyan fel kell tölteni.

Biztonságos vezetés

Nyáron kétszer annyi autóbaleset halálos kimenetelű autóbaleset történik, mint az év többi részében. Ne legyünk idegesek amiatt mert meleg van, ilyen égövben élünk, megesik, hogy meleg az idő, mint ahogy az is, hogy esik az eső, süt nap, beborul az ég, úgyhogy ne csodálkozzunk rá ezekre minden egyes alkalommal. Mindig legyünk nálunk elegendő víz, ha útnak indulunk, vigyünk magunkkal egy törölközőt, és ami a legfontosabb, álljunk félre, ha fáradtnak érezzük magunkat, nem azon a pár perces felfrissülésen fog múlni.

Csak ott strandoljon, ahol lehet is strandolni

Csalogató a víz, és merülésre invitál kánikulában, de jusson eszébe, hogy a nyár folyamán mennyi hír hallható, olvasható arról, hogy emberek tűnnek el folyóinkban, tavainkban. Igen, ez a felelőtlenség netovábbja. Csak az arra kijelölt helyen hűsöljön a habokban, és legyen kellőképpen körültekintő.

Érdekesnek találta? Ossza meg mással is: