Szellemek a biztonsági kamera felvételeken

szellemek-biztonsági kamera-biztonsági felvétel-blog

Látott már interneten terjedő felvételeket, ahol a biztonsági kamera rögzítette a szellemek jelenlétét? Mit gondolt? Hogyan érezte magát? Félt? Borzongott? Inkább viccesnek és megtévesztőnek tartotta?

Teljesen természetes, hogy a biztonsági kamerák által rögzített szellemjárások vagy annak tűnő ténykedések gondolkodásra sarkallnak minket. A látottak alapján legfőképpen megpróbáljuk eldönteni annak valódiságát. Az egyik verzió, hogy egyáltalán nem kételkedünk, és azt látjuk, amiben hinni szeretnénk, vagy pedig néhány, a kamerák működéséből fakadó ténnyel igyekszünk magyarázatot adni a rejtélyes felvételekre.

Hamis vagy valós?

A világ számos pontján rögzítenek az állítólagos szellemekről szóló filmeket, akik asztalt borogatnak, szekrényeket nyitogatnak, vagy csak szimplán sétálgatnak otthonunkba. Néha a biztonsági kamerák által rögzített szellemkép olyan valóságosnak tűnik, hogy nehéz eldönteni azok valódiságát.

A szellemekben hívők ezeket a sorokat ne olvassák. Az igazság az, hogy a CCTV (zárt láncú) kamerák által rögzített felvételek csupán grafikai vagy animációs szoftverek jó szerkesztésének eredménye.

A felvételek készítőinek a célja egyrészről érthető. Mindenki szereti a szellemes történeteket és videókat, és az ilyen jellegű tartalmak igen sok forgalmat generálnak a weboldalra vagy a YouTube csatornára. Javarészt ez az oka, hogy ezekkel a felvételekkel nem igazán foglalkozik a média, és leginkább lájk vadász közösségi oldalakon találkozhatunk „biztonsági kamera rögzítette a szellemet” című felvételeket.

Hogyan kerül a szellem a biztonsági kamera felvételére?

A szellemek fotózása nem új keletű dolog, és egészen az 1860-as évekig nyúlik vissza, amikor is egy amatőr fotós, William Mumler állítólag megörökítette portréján halott unokatestvérét. Még Mrs. Lincolnról is készített fotót, háttérben a meggyilkolt amerikai elnökkel, Abraham Lincolnnal.

A szellemvadászok nagy része még mindig alacsony felbontású kamerát használ a szellemképek rögzítésére. A másik eszközük pedig az infravörös biztonsági kamera, melyek azonban a fény helyett a fény változásait érzékelik. Ennek magyarázata a hő és a fény közötti különbségben rejlik, merthogy a fény akkor is ott marad, amikora hőforrást már eltávolították.

Tehát, ha valaki belép egy szobába, majd elhagyja azt, akkor ezt a hőforrást rögzíti az infravörös biztonsági kamera, amelyet végül a szellemvadászok egy kicsit túlértelmeznek.

Mi okozza a szellemképeket a CCTV kamerán?

Valójában még egy nagy felbontású biztonsági kamera (sokkal kisebb az esélye az alacsony felbontásúakhoz képest) is képes egyéb más tényezők miatt, például észrevétlen árnyékok vagy visszaverődések miatt szellemszerű képet rögzít. Mi lehet ennek a tudományos magyarázata?

  • Lencse fénye

Normális esetben a fény nem közvetlenül a biztonsági kamera érzékelőjét, hanem a lencse felületét érinti.

Mivel a lencsék optikailag nem semlegesek, ezért a fény láthatóvá válik a lencsén és az érzékelőn is, melynek eredményeképpen oda nem illő tárgyakat, képeket is láthatunk, mint például szellemnek tűnő alakzatok.

  • Kamerabeállítások

A nem megfelelő kamerabeállítás is az egyik egyszerű magyarázat közé tartozik, ahol például egy lassú zársebesség beállított kamerafelvételen is láthatunk egy-egy szellemképet.

  • Bogár, kosz, árnyékok, ragyogás

A megfigyelő kamerák által rögzített szellemek többnyire csak por, rovarok, köd és árnyékok. Nézze meg egy biztonsági kamera felvételét, amelyen úgy látszik, mintha a bal alsó sarokból épp egy szellemarc hezitálna, hogy jöjjön vagy ne jöjjön. Nos, ez egy pókháló.

Összegezhetjük, hogy bár nagyon jó a nyári, csillagos estéken ilyen „szellemes” történeteket mesélni, de a kamerák által megörökített misztikus alakokra úgy tűnik kézzel fogható a magyarázat.

Érdekesnek találta? Ossza meg mással is: