Vissza az iskolába

blog-tanév-iskola-figyelem-gyerekek

Vége a nyári szünetnek, következik az új tanév, és vannak, akik a megszokott helyre térnek vissza, míg a kezdők, az új iskola első napján egy teljesen új világba csöppenek. megszokás, avagy újdonság, szülőként az elsődleges feladatunk, hogy megóvjuk gyermekeinket. Gondoljuk végig, hogy milyen lépéseket kell megtennünk, hogy csemetéink biztonságban legyenek, nem csak az új tanévben. Mutatunk hát néhány tippet, a teljesség igénye nélkül, mire hívja fel gyermeke figyelmét, és mi legyen az első lecke már az első tanóra előtt.

Ismerje meg a mindennapos útvonalat

Függetlenül attól, hogy gyermeke gyalog jár az iskolába vagy nem csak az autóból ki-és beszállás legyen a napi rutin. Sétáljon el vele néhányszor az iskoláig, használjak a tömegközlekedést, és mutassa meg neki az útvonalat, hogy ne érje meglepetésként gyerekünket, ha egyszer valamiért gyalogosan kell az adott útvonalon közlekedni.

Biztonságos hely

Mutasson más, alternatív biztonságos helyet arra az esetre, ha gyermeke kizárta volna magát, esetleg előbb ért volna haza, és a szülők megérkezéséig itt biztonságban tud lenni. Tanítsa meg nekik, hogy mely szomszédhoz kopogtathat be nyugodt szívvel, illetve hol van esetleg rendőrség, ahová szintén betérhet akkor is, ha netán bajba került volna.

Fontos adatok

Tudjuk elavult már egy füzetbe felírni a telefonszámokat, de mi van akkor, ha eltörik, ellopják vagy otthon maradt a telefon? Írja fel minden szükséges családtag telefonszámát, így telefon híján egy felnőtt fog tudni segíteni. Nem mellékesen pedig ismertesse meg a vészhelyzetben hívható telefonszámokat is.

iskola-blog-tanév-biztonság-gyerekek

Óvakodj az idegenektől!

Fontos, hogy gyermeke legyen tisztában azzal, hogy idegenekkel ne álljon szó, ne szálljon idegen autóba, ne fogadjon el idegentől semmit.

visszaaziskolába-blog-tanév-gyereke-iskola-vigyázzunkKényelmes hátizsák

Csak azt vigye magával az iskolatáskában, amire aznap feltétlenül szüksége lesz, és ösztönözze gyermekét arra, hogy a hátizsák mindkét pántját használja. Ezen túlmenően pedig a táska súlya ne legyen több mint a gyermek testtömegének 10-15%-a.

Terrorizálás

A megfélemlítés nem csak egy kellemetlenség, amelyet gyermeknek kell elszenvednie – komoly veszélyt jelenthet fizikai és érzelmi jólétére, és ilyen módon kell kezelni. Beszéljen a gyermekével a zaklatásról és arról, hogy miként tudja ezt kezelni, Ön pedig figyeljen minden olyan figyelmeztető jelzésre, mely szerint a gyermeke áldozattá vált.

Érdekesnek találta? Ossza meg mással is: